woensdag 11 oktober 2017

Het lekkerste met (8)



Tofu-visballetjes met Po ku paddestoelen en mie


Met champignons!


We hebben
gestoofd
gegrild
gekookt
gebakken
gefrituurd
gestoomd
gebraden
maar natuurlijk springt er niet altijd een gerecht uit..


Zie de eerste aflevering  hier (alle links hier in een nieuw venster)

Onder elke aflevering een link naar de volgende!




Torta caprese



Champignons à la bourguignon

Oven


Neem mooie champignon-hoeden en maak ze schoon.

Dep ze droog en borstel ze binnen en buiten in met olijfolie.

Leg een klont bourguignon-boter in elke hoed en zet ze in een oven op ongeveer 180 graden, tot de champignons heet zijn.

Je kan natuurlijk ook in die bourguignon-boter een escargot drukken (wat gesmolten boter erover)...

Je leest dikwijls à la bourguignonne
"Ja, want er staat 'la'"
Jawel, leg ik dan vermoeid uit, maar à la staat er voor à la manière de...



Bout stoofkip stoven


Champignons à la grecque

Stoof


Dunne tomatensaus maken met olijfolie, ui, knof, p/z en wat suiker indien nodig.

Stoof nog wat ui in olijfolie, met geplet korianderzaad, laurier en tijm
Breng op smaak met citroensap en witte wijn, en stoof er kleine hele champignons in

Tomaat erbij, even sudderen

Afkoelen en een dag koel laten staan.
Regelmatig omroeren

Koud serveren.




Champignons op azijn

Engeland


Gemarineerd


Maak (eventueel kastanje-)champignons schoon met een borsteltje.

Doe de grootste in een pot met witte wijnazijn, waarbij wat zout.

Bewaar de rest koel; roer de champignons in de azijn regelmatig om.

Doe de volgende dag de middelgrote in de azijn, enzovoorts tot ook de dag daarna de kleinste in de azijn gaan.
Omroeren.

Laat nog een dag of anderhalf in de azijn.

Serveer bij salades of iets zoetige hartige gerechten.



Gepocheerd zalmstaartstuk


Ketchup van champignons

Mushroom catsup


Amerika

Gemarineerd gestoofd


Gebruik kastanjechampignons.
Snij de paddestoelen in dunne plakjes.
Meng met grof zeezout, een volle eetlepel op een kilo paddestoelen.
Laat 24 uur staan op een koele plek, regelmatig omscheppend.

Doe in een stoofpan.
Voeg toe, steeds op een kilo: twee gesnipperde sjalotten, twee gesnipperde knoflooktenen, een kopje witte wijnazijn, twee laurierbladeren, een-vierde kopje bruine suiker, geraspte gember, nootmuskaat en versgemalen zwarte peper naar smaak.

Breng langzaam aan de kook en laat anderhalf uur zachtjes sudderen.
In veel recepten staat "zonder deksel", maar dan droogt het in anderhalf uur natuurlijk wel uit.
Maar met een deksel kookt het te hard. Water toevoegen of zo...

Laurier eruit en blenden.

Terwijl nog heet in goed schone potten doen en wecken.

Fabuleus lekker op Mozzarella



Cipolline stoven



Zie de volgende aflevering hier