dinsdag 17 oktober 2017

Zomer of herfst?




Recepten voor de nazomer



Aardappelen met witlof en pekelvlees



Snijd rauwe aardappelen en witlof zeer fijn, en snijd vrij dik gesneden pekelvlees fijn.

Meng alles, doe het in een platte ovenschaal, en strooi er flink grof geraspte belegen Goudse kaas over.

Bak tot de inhoud van de schotel 10 minuten heeft gekookt.

Kan ook met prei in plaats van witlof.
Blancheer de prei, kook de aardappelen half gaar eerst.




Baskische omelet


Bak in olijfolie wat gesnipperde ui en knof.

Voeg kleine stukjes kippelever toe en bak die goed omroerend aan.

Kruid met p/z en blus met witte wijn (liefst Txakolis, maar dan kan u niet vinden, en dus neemt u Vinho verde).

Vul hiermee een omelet.




Tapioca pudding


Laat 2½ kop melk bijna aan de kook komen met een gespleten vanille-stokje erin.
Laat vijf minuten trekken, tegen de kook aan.

Week een-vierde kop tapioca 10 minuten in een halve kop koude melk.

Roer er de warme melk door, zonder het stokje.
Kook au bain Marie tot het glazig is.

Klop twee eigelen door 1/3 kop suiker met wat zout in een kom.
Giet langzaam de inhoud van de bain Marie hierbij, steeds roerend met een houten lepel.

Breng roerend bijna aan de kook in de bain Marie en laat zachtjes doorsuffen tot het dik begint te worden.
Haal van het vuur.

Sla de eiwitten stijf met ietsje suiker en spatel door de pudding.

Laat de pudding afkoelen.




Wilde eend met sjalotten

Engeland



Droog de eend goed van binnen en van buiten.

Wrijf de binnenkant in met wat zout.
Vul met gepelde sjalotten.

Op de rug in een ovenschotel, met dik gesneden ontbijtspek op de borsten.
Giet er rode wijn naast.

Zet in een oven op 225°, een kwartier per pond (= per persoon) voor een vrij rauw resultaat met jonge eend (erg lekker) of 20 - 25 minuten voor gaarder resultaat.
Verdubbel de tijd voor oudere eend.

Bedruip zeer regelmatig.
Als het spek verschrompeld is, dit naast de eend deponeren en er nieuw spek op leggen.

Maak snel een gebonden saus met de ontvette (met zo'n vetafzuiger, een omgekeerde clisteerspuit) vloeistof uit de ovenschotel; zorg dat de roux klaarstaat.