dinsdag 27 maart 2018

Tuinbonen



Vandaag weer eens inkopen

Stoombokking
Minder zout dan spekbokking want warm gerookt en dus minder gepekeld



Tuinbonen

zijn er nu niet vers, maar dat maakt niets uit; die uit een potje zijn uitstekend



Gepocheerde eieren met tuinbonen

Spanje



Bak in iets olijfolie stukjes chorizo uit

Bak er flink stukjes wortel bij en daarna grofgesneden ui en wat later idem knof

Maak er tomatensaus van met goed rijpe tomaten, groene kruiden, kippenbouillon en rode wijn

Roer er gekookte tuinbonen door en stukjes rode paprika

Stort in een ovenschaal, en breek er eieren boven (maak met een lepel onder elk ei een kuiltje, zodat het wat naar beneden zakt)

Laat de eieren in de oven (180°) stollen met wat paprikapoeder erop



Heel bekend product
Nooit gegeten
Lekker


Tuinbonen met pekelvlees

Judd mat gaardeboune

Luxemburgs nationaalgerecht


Ontzout plakken Judd, gepekelde schouderham (of pekelvlees of rookspek), door ze in water te leggen en dat water te verversen tot het nog maar licht zout smaakt

Kook het vlees in dat water, laat afkoelen, haal het vlees uit de pan en breng weer aan de kook met de tuinbonen
Laat de bonen garen

Warm het vlees, in blokjes gesneden, op bij de bonen en zeef bonen en vlees uit het kookwater

Serveer met aardappelen gebakken met spekjes (speckgrompeln) en scherpe mosterd, liefst Luxemburgse ("Moutarde de Luxembourg forte")



Een sjiek drankje...


Tuinbonen met bloedworst

Oost Spanje



Bak in braadvet grove stukken ui aan, voeg dan halve knoftenen toe en bak die wat aan

Voeg daarna grove stukken goed rijpe tomaat toe
Roer even om met de tuinbonen erbij en kruiden naar smaak met p/z, bonenkruid en komijn

Voeg wat water toe met een scheut witte droge wijn, als je hebt kruizemunt, en paprikapoeder

Breng aan de kook en laat de bonen gaarkoken

Proef op p/z

Voeg, als de bonen half gaar zijn, stukken gebakken bloedworst toe



Jam van moerbeien


Dunne tuinbonen met varkensvlees

Zuid Europa


Soms heeft de betere Turk ze, lange dunne kronkelige tuinbonen
Habichuelas in het Spaans, maar dat kan ook peultjes betekenen


Bak in olijfolie, stukjes hamlap bruin

Voeg toe in 2 cm. lange stukjes gesneden dunne tuinbonen (zonder te doppen maar wel ex kop kont; gebruik

eventueel normale die aan de dunne kant zijn), ui en knof
Bak kort, roerend aan

Voeg niet teveel warme bouillon toe en laat het vlees en de bonen zachtjes garen

Er kunnen eventueel stukjes vastkokende aardappel meegekookt worden

Maak jus van het braadvet



Dit is die kruidenmix voor die Pinchos morunos waar ik het laatst over had


Lamsbouillon met tuinbonen


Ik publiceerde het pas geleden nog, maar ik paste het ietsje aan

Gooi gedroogde "zure" abrikozen (markt)  in kokend water, laat weer aan de kook komen, zet het vuur uit en laat acht uur staan
Gebruik zo weinig mogelijk water

Bak in iets olijfolie wat sjalot en knof
Kruid met wat zachte kerrie

Voeg water toe en kook bouillon van lamsvlees zonder vet; kleine stukjes vet kunnen gemakkelijk worden verwijderd door het vlees eerst (kort!) te blancheren

Kruid in ieder geval met knof en versgemalen korianderzaad

Giet de abrikozen af en snijd in rozijn grote stukjes

Breng de bouillon op smaak met zout en iets cayennepeper en warm er kleine tuinboontjes uit een potje in op

Voeg ook de abrikozen toe.



Sagomeel
Heel apart soort "meel"
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Tuinbonensalade

Frankrijk


Kook de bonen met wat zout tot ze gaar zijn en giet ze af
Laat ze afkoelen
Of koop een potje...

Doe ze in een kom en breng op smaak met p/z, citroensap en goede olijfolie

Serveer koel, niet koud

Eventuele toevoegingen: peterselie, gekookt ei, blokjes gekookte ham, blokjes aardappel, blokjes jonge kaas



Heel erg mooi om mee te koken